Werk

Event
Date: 
donderdag 28 april 2016 tot vrijdag 29 april 2016

Het onvoorwaardelijk basisinkomen is een tot de verbeelding sprekend voorstel dat links en rechts in het politieke spectrum opnieuw aan een opmars bezig is.

Is het een wondermiddel dat onze sociale zekerheid kan vervangen en armoede uit de wereld kan bannen? Of moeten we net strijden voor een versterking van ons huidig sociaal stelsel? Of zijn er betere alternatieven dan beiden mogelijk? Kom het allemaal te weten op dit debat!

Panel:
- Sarah Van Liefferinge (Gentse Piraat // Piratenpartij)
- Nele Van Parys (COMAC)
- Walter Van Trier (Onderzoeker UGent)
- Stephen Bouquin (Rood!; Hoogleraar sociologie Universiteit Evry-Parisud, auteur van 'Helemaal Anders')

De avond zal gemodereerd worden door Christophe Callewaert, Journalist bij De Wereld Morgen.

Afspraak op donderdag 28 april, om 19 u 30 in de stadscampus van de UA, gebouw R, lokaal R-007, Rodestraat 14 2000 Antwerpen.

Event
Date: 
woensdag 23 november 2016


Ben je bijna afgestudeerd en op zoek naar een job? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar je kansen op de arbeidsmarkt? Kom dan zeker langs naar onze jobbeurs! 4 interimkantoren komen er advies geven over het ideale profiel in verschillende sectoren van de samenleving. Een must voor de student die zijn toekomst op de arbeidsmarkt belangrijk vindt!

We ontvangen jullie graag komende woensdag om 11u in gebouw D, met versnaperingen en drankjes. De beurs loopt af om 16u.


~ludieke actie over de wet Peters en wat deze eigenlijk inhoud.

PERSBERICHT - De studenten van Comac, de studentenbeweging van de PVDA, hielden vanochtend een ludieke persactie en toespraak voor het gastcollege van minister van volksgezondheid Maggie De Block aan de UGent. De linkse jongeren deelden ironische doktersbriefjes uit die het activeringsbeleid voor langdurig zieken van de minister op de korrel namen. In haar uiteenzetting kwam de minister op de actie terug en beweerde ze dat ze zware zieken niet wil viseren.

Vandaag vindt naar jaarlijkse traditie het openingscollege van professor politicologie Carl Devos aan de Ugent plaats met een gastspreker uit de politieke wereld. Dit jaar is dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). De studenten van Comac Gent, de studentenbeweging van de PVDA is dat, maken van de gelegenheid gebruik om met een ludieke actie het activeringsbeleid van langdurig zieken van de minister op de korrel te nemen met een spandoek en valse doktersbriefjes.

'Onze generatie dreigt de burn-outgeneratie te worden', schrijven Seppe De Meulder en Caroline De Bock van Comac. 'Onze regering belooft ons met de Wet Peeters precaire jobs en een onzekere toekomst.' Opinie van Seppe De Meulder, nationaal verantwoordelijke Comac, studentenbeweging van de PVDA, op knack.be op 27 mei.

Een twintigtal jongerenorganisaties uit heel het land kwamen op vrijdag 20 mei 2016 samen voor het kabinet van minister van werk Kris Peeters. Ze gaven er de aftrap van het verzet tegen zijn hervorming van de arbeidswet.

In twee jaar tijd is de protestbeweging tegen het vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie (TTIP) ongelooflijk gegroeid en verspreid geraakt over heel Europa. Met ondermeer de landbouwers, vakbonden en milieuorganisaties verzamelt de beweging originele en unieke voorspannen die de Europese leiders in het defensief dringen. Deze beweging heeft niet alleen het potentieel om de verdragen onderuit te halen, ze kan ook eindelijk het democratisch debat over Europa openen dat wij naar voren willen schuiven

Voor het tweede jaar op rij de Week van de Solidariteit aan het begin van de zomervakantie! Deze zevendaagse activiteit gaat door van zaterdag 27 juni tot vrijdag 3 juli op domein de Hoge Rielen in Kasterlee. Het is de ideale manier om op een ontspannende maar leerrijke manier je examens af te sluiten. Iedereen die lid is van Comac kan zich naar hartenlust uitleven tijdens vormingen over allerlei boeiende thema’s, ontmoetingen met de werkende klasse, de conferentie over het Solidariteitscongres van de PVDA, de ontmoeting met de auteurs van “De miljonairstaks en zeven andere briljante ideeën om de samenleving te veranderen”… En natuurlijk ook tijdens de vele ontspanningsmomenten!

Piketty beschrijft in zijn boek 'Kapitaal in de 21ste eeuw' hoe een progressieve vermogensbelasting (belasting op vermogen die stijgt bij grotere vermogens, beginnende vanaf 0.1% op 1 miljoen euro) positief kan zijn voor de economie, hoe deze belasting mensen aanzet om deftig te investeren en een economische groei zou creëren. Hierdoor zou de economie niet meer in elkaar storten.

Hoe kan het dat zo'n revolutionair uitgewerkt idee zomaar van tafel wordt gegooid, vervangen wordt door een asociale taxshift, en dat wij ons hier niet meer vragen bij stellen?

Een enquête bij jongeren in Le Soir geeft opnieuw de bezorgdheden van onze generatie weer aangaande onze toekomst: 6 op 10 jongeren is pessimistisch. Er is ook een zeker wantrouwen tegenover de traditionele partijen en politieke instellingen: slechts 5% denkt dat stemmen dingen kan veranderen. Het lijkt velen te verbazen. Nochtans, als we met een heldere blik naar onze samenleving en het beleid van onze regeringen kijken, begrijpen we dat er vandaag veel terechte redenen zijn om ons zorgen te maken. Van wie nu aan de macht is, hoeven we op dit moment niets te verwachten.

Pagina's

Subscribe to RSS - Werk