Ongeveer 4000 studenten, waaronder ook leerlingen uit het secundair onderwijs, betoogden vandaag in verschillende steden in het noorden en het zuiden van het land voor kwaliteitsvol onderwijs voor iedereen. Ze stellen de politiek van de onderfinanciering van het onderwijs in België aan de kaak en eisen een publieke herfinanciering.

Video

Wij vroegen ex-vrederechter Jan Nolf wat hij vindt van de GAS-boetes. Hij is niet mals. Beluister zelf wat hij te zeggen heeft!

Video

Zondag 23 maart was Jos D'Haese, nationaal woordvoerder van Comac en lijsttrekker voor de PVDA+ in Antwerpen, te gast op het ATV-programma 'Wakker Op Zondag' om daar in debat te gaan met o.a. minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) over de beperking van de wachtuitkeringen voor jongeren. Hierdoor verliezen 55.000 jongeren op 1 januari 2015 hun recht op een uitkering.

Vandaag is de internationale dag van de strijd tegen het racisme. Comac mobiliseerde honderden jongeren om te eisen dat er een einde komt aan discriminatie, en te ijveren voor gelijke rechten voor iedereen. Wij zijn één, nous sommes un! 

Sinds begin 2014 verloren al meer dan 3.000 mensen hun job in collectieve ontslagen, op 1 januari 2015 verliezen 50.000 werkzoekenden hun werkloosheidsuitkering, nu al zien tienduizenden anderen hun uitkering verlaagd tot onder de armoededrempel… Maandag zeiden duizenden mensen duidelijk: “Neen!”
In de dikwijls overspannen berichtgeving en commentaren over het conflict in Oekraïne is het een verademing om eens een rustige, evenwichtige stem te horen. Die van Prof. Dries Lesage bijvoorbeeld, die verbonden is aan het Instituut voor Internationale Studies van de UGent. Hij waarschuwt tegen zwart-witbeelden en voor te snelle conclusies. Solidair had een lang gesprek met hem.
In de schaduw van het Brusselse Noordstation vertrokken zondagmiddag 9 maart zo’n 500 betogers voor een mars om hun stem te uiten tegen het nucleaire beleid van België. “Zo’n maatschappij willen we niet”, klonk het.
Begeleid door de zon en muziek vormden betogende vrouwen, mannen en kinderen een vrolijke, kleurrijke en diverse stoet ten voordele van de internationale vrouwendag. Niet alleen Brusselaars betoogden mee, ook Gentenaars, Antwerpenaars en zelfs Spanjaarden en Portugezen betuigden hun solidariteit met de vrouwen. De aanwezigheid van verschillende bewegingen, culturen en nationaliteiten uitte zich in de bonte kleuren van de klederdracht en attributen: hoofddoeken, traditionele jurken, roze haarlinten, vlaggen, witte paraplu’s van Vie Féminine, … Boven de muziek klonken slogans zoals "so-so-so-solidarité avec les femmes du monde entier!" en "non à l’hostilité, oui a l’égalité!".
Kent u de pioniers niet? Dan is het dringend tijd om daar verandering in te brengen. Haal de kinderen er bij, want de pioniers doen jullie enkele voorstellen die jullie onmogelijk kunnen afslaan.

Een korte onderbreking voor reclame] Deze tekst wordt mede mogelijk gemaakt door Capri-Sun; een verfrissend fruitsapje dat ik stiekem niet lust, maar dat gelukkig vol suiker zit, zodat min of meer elk kind het geweldig vindt.

Sinds eind 2012 klagen organisaties als intal de samenwerking aan van de KU Leuven met Israël Aerospace Industries (IAI), een Israëlisch wapenbedrijf gespecialiseerd in onder andere drones. Na tal van acties, brieven naar de universiteit en een petitie met duizenden handtekeningen was rector Rik Torfs eindelijk bereid het standpunt van de KU Leuven toe te lichten in een debat. Mario Franssen (intal) sprak zich uit tegen de samenwerking. De onderzoeker van het project in kwestie, Koen Van Den Abeele kwam zijn werk verdedigen.

“GAS-boetes sneuvelen massaal”, kopten de kranten dinsdag 25 februari. De reden? Burgemeester Bart Somers brengt het aantal GAS-overtredingen in Mechelen terug naar negen. Voordien waren dat er 36. Dat is natuurlijk positief, maar fundamenteel is er echter niet veel veranderd.
Met de verkiezingen in zicht, zijn politici er blijkbaar niet bang voor om toe te geven dat ze nadenken over een verhoging van het inschrijvingsgeld voor hoger onderwijs. De N-VA haalt aan dat het inschrijvingsgeld nu wel belachelijk laag ligt; zelfs een iPhone kost meer, en dat is blijkbaar een reden om studeren duurder te maken. Bovendien zou het goed zijn om zélf te investeren in je toekomst. Het is vrij nutteloos hier te zeggen dat je materiële zaken beter niet vergelijkt met de immateriële, maar als de N-VA graag appelen met peren vergelijkt, wil ik daar wel even in meegaan.

Alle hoogste magistraten in ons land buisden de GAS-wet. Op korte termijn kan die misschien wel doeltreffend lijken, fundamenteel lost ze echter niks op en op lange termijn is ze zelfs nefast. De politiek investeert al tien jaar niet in justitie. En nu wordt tot de slotsom gekomen: ‘Hey, dit werkt niet! Laten we iets nieuws bedenken’. De uitkomst is een kluwen dat alle specialiteiten op een hoop gooit: strafrecht, milieurecht, jeugdrecht. De pretentie van steden en gemeentes is legendarisch: ‘Wat justitie niet kan, dat kunnen wij zonder probleem’. En zo kunnen kinderen boetes krijgen voor zaken waar ze via het strafrecht niet voor kunnen worden bestraft.

Ik wil een samenleving waarin mensen met elkaar praten. Waar mijn buur geen vreemde is en waar niet elke jongere als potentieel gevaar wordt gezien. Een samenleving van dialoog en niet van argwaan, van opvoeding en niet van frustratie. Maar die kant gaan we niet op. En dat doet vragen rijzen.

Het is crisis, en dus piekt de werkloosheid. En zoals steeds treft die de meest kwetsbare groepen het hardst: jongeren, mensen met een migratieachtergrond, ouderen… De afgelopen week was er rond dit thema heel wat te doen in de media. We worden om de oren geslagen met degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen, interimjobs en working poor. Steeds meer wijst men de werkzoekende met de vinger. Maar lossen we zo het probleem van de tewerkstelling wel op?

Van Antwerpen tot Luik, van Gent tot Louvain-la-Neuve, bevroeg Comac tussen oktober en december 6027 studenten: 2747 Franstaligen en 3280 Nederlandstaligen. Waar liggen zij van wakker? Waarover zijn ze het eens? Hebben studenten in het noorden andere prioriteiten dan die in het zuiden van het land? Welke eisen van ons programma kunnen hen het meest bekoren? Dat vinden jullie allemaal hier.

Begin februari trad een nieuwe controlemaatregel1 met bijhorende sancties in werking die gericht is op jonge, net afgestudeerde werkzoekenden. Maar liefst 15.000 onder hen zullen daardoor verschillende bijkomende maanden zonder het minste inkomen zitten. Van vandaag tot juni zal dus een op twee jongeren gesanctioneerd worden als we de prognose van de regering in acht nemen. 30.000 jongeren zullen volgens het ACV en het ABVV gecontroleerd worden.

Leuven is in rouw. De uitslaande brand, waarbij twee studentes vrijdagochtend het leven lieten, heeft niemand onberoerd gelaten. Drie dagen na de klap dringen zich echter vooral veel vragen op. Hoe is het mogelijk dat een gebouw waar tien studenten verbleven niet geregistreerd stond als kot? Zijn onze studentenkoten wel zo veilig als we zouden verwachten? En vooral: hoe kunnen we dergelijke drama’s in de toekomst vermijden?

De Karl Marx School is terug na het succes van de editie in 2013 waarop bijna 300 jongeren aanwezig waren. De Karl Marx School zal zich dit jaar opnieuw overtreffen. Het weekend wordt op vrijdag 7 maart voorafgegaan door een conferentie van de Italiaanse professor Domenico Losurdo over het liberalisme. Op zaterdag 8 en zondag 9 maart staan er zo'n 40 vormingen op het programma.