Vandaag start het academiejaar van de universiteiten. Voor de studies die de studenten vandaag aanvatten betaalden ze dit jaar nog 619 euro. Als de regering haar plannen kan uitvoeren, zou dit volgend jaar wel eens tot 400 euro meer kunnen zijn. Comac, de jongerenbewiging van de PVDA, wil deze maatregelen tegenhouden. Ze vertrekken voor een jaar van verzet tegen een verhoging van het inschrijvingsgeld en tegen de besparingen, en voor een sociaal alternatief.

Deze ochtend verscheen in de pers dat de universiteiten en hogescholen een verhoging van het inschrijvingsgeld voorstellen tot 1.100 euro. Volgens hen is dit de consequentie van de besparingen die de regering wil doorvoeren, en moet ze dat onder ogen zien. De PVDA en Comac, haar jongerenbeweging, verzetten zich tegen élke verhoging van het inschrijvingsgeld.

Manifiesta leidt het begin van een nieuw jaar in. Dit jaar zal onder het teken staan van het groeiende verzet tegen de crisis en de besparingsmaatregelen die zeer veel jongeren treffen, zoals we het meest duidelijk zien met de besparingen in het onderwijs en de stijging van de studiekosten.
"Besparen voor de jongeren van morgen lukt niet door te besparen op de jongeren van vandaag." Zo kopt het Jeugdmanifest, een verklaring die werd ondertekend door een brede groep van organisaties uit het jeugdwerk (ook door Comac, de jongerenbeweging van de PVDA). "Het strafste jeugdwerk ter wereld", klinkt het trots, en dat bewijzen de ondertekenaars met harde cijfers en gegevens.
Kersvers minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V) verzet zich vandaag in een interview met De Tijd “tegen het argument dat het sociaal onrechtvaardig zou zijn het inschrijvingsgeld te verhogen.” Jos D'Haese, student geneeskunde en woordvoerder van de jongerenbeweging van de PVDA reageert verbijsterd: “veel jongeren geraken nu al niet over de muur van 600 euro studiegeld. Die gaan het echt niet makkelijker krijgen door daar nu 200 euro bij te metselen.”

Een paar dagen geleden werd een petitie gelanceerd uit protest tegen de plannen om het inschrijvingsgeld voor het hoger onderwijs te verhogen. Ondertussen tekenden al meer dan 12.000 mensen de petitie. Een van de initiatiefneemster is Nele Van Parys, studentenafgevaardigde in Gent: “Neen, niet iedereen is het eens met bezuinigingen in het hoger onderwijs, trouwens ook niet met de besparingen tout court.”

Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, organiseerde samen met BDS-ulb, CEAE, USE, JAC en EGA op woensdag 13 augustus 2014 een actie om de slachtoffers van de Israëlische agressie te herdenken en om van de ULB een veroordeling van de bezettingspolitiek van de Israëlische Staat te eisen door alle partnerschappen te stoppen met Israëlische universiteiten die met het leger samenwerken.

Een verhoging van het inschrijvingsgeld en studieleningen. Dat scenario probeert Bourgeois I ons vandaag te verkopen. Financiële drempels verhogen en mensen met een torenhoge schuldenlast opzadelen zorgen er echter voor dat de crisis wordt afgewenteld op de jongeren en wie het moeilijk heeft in de samenleving.

Als reactie op de moorddadige aanvallen die Israël sinds 8 juli uitvoert op Gaza, lanceert de PVDA een petitieactie om de drie Gewesten van ons land te dwingen hun economische zending naar Israël van later dit jaar in december, te annuleren.

Vrijdagavond schiet ManiFiesta uit de startblokken met drie knaloptredens: Pastis, Bulls on Parade en Groovalicious. Een avond georganiseerd door Comac. Ook voor de dag nadien heeft de jongerenbeweging van de PVDA een heel jongerenprogramma uitgewerkt.

Wanneer de nieuwe Vlaamse regering haar plannen voor het hoger onderwijs doorvoert, zou de de Universiteit Antwerpen elk jaar bijna 4 miljoen euro werkingsmiddelen minder krijgen. Maar van het verhogen van de inschrijvingsgelden wil de Antwerpse rector Alain Verschoren niet horen. Zijn voorstel? Bedrijven die nu amper belastingen betalen hun steentje doen bijdragen. Het VBO en Voka, de Belgische en Vlaamse werkgeversorganisaties, stonden meteen op hun achterste poten. Terecht?
Op het Brusselse Marterlarenplein brachten vanavond 800 mensen hulde aan de slachtoffers in Gaza, vermoord door de Israëlische bombardementen. De wake werd georganiseerd door de PVDA en was een emotioneel en rijk moment waarop doorheen getuigenissen verschillende stemmen aan bod kwamen die zich verzetten tegen de Israëlische politiek.
80 miljoen euro wil de Vlaamse regering besparen in het hoger onderwijs. De inschrijvingsgelden zouden daardoor stijgen tot maar liefst 1072 euro per jaar, of bijna een verdubbeling van wat ze vandaag bedragen. Van rectoren tot studentenbeweging, de hele academische wereld reageerde verbijsterd. Op één vreemde eend in de bijt na: het Antwerpse KVHV. Jos D'Haese, zelf voorzitter van de Antwerpse afdeling van Comac, dient hen van antwoord.
Deze week raakte bekend dat de kersverse Vlaamse regering-Bourgeois I al meteen het mes wil zetten in de middelen voor hoger onderwijs. Daardoor dreigen de inschrijvingsgelden voor studenten fors de hoogte in te zullen gaan. Ondertussen zijn er al veel negatieve reacties gekomen op wat veel onderwijsexperts “een aanval op de democratisering van het onderwijs” noemen. Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, ziet dit als een nieuwe maatregel die de kosten van de crisis doorstuurt naar de bevolking, en pleit juist voor meer openbare middelen om kwaliteitsvol en democratisch onderwijs te garanderen.

Gisteren verscheen er in de Standaard een artikel waarin de rector van de KU-Leuven, Rik Torfs, pleit voor een bindende toelatingsproef voor studenten uit “niet aansluitende opleidingen”. Hij waant zich hiermee revolutionair, aangezien hij hiermee een oude traditie in vraag stelt. Dat hij als rector van de grootste hoger onderwijsinstelling de uitsluiting van duizenden studenten verdedigt en in één adem beweert dat het hoger onderwijs niet meer geld nodig heeft is ronduit zorgwekkend.

“De klimaatverandering is nog af te remmen, maar dan moeten we nú maatregelen nemen.” Dat stelt het VN-klimaatpanel IPCC (Intergouvernmental Panel on Climate Change) bij de voorstelling van het derde deel van haar vijfde klimaatrapport. Voor de PVDA is de conclusie duidelijk: als we vanaf vandaag willen ingrijpen, moeten we de hefbomen voor een groene revolutie terug in handen van de samenleving brengen.

Wat is de Week van de Solidariteit?

Een nationale activiteit georganiseerd door Comac-studenten, om mekaar na de examens (terug) te zien, met elkaar te discussiëren, debatteren, onszelf te vormen en ons te amuseren. Een week kamperen met een honderdtal leden van alle hoeken van het land, en met een heleboel activiteiten – voor elk wat wils.

Eind augustus, begin september, organiseert Comac, de jongerenbeweging van de PVDA lokale festivals in het kader van ManiFiesta. Het doel? Cultuur terug claimen en in het teken zetten van de talenten van de jongeren in elke stad.

PVDA+ heeft over heel België maar liefst 205 jongeren (tot 35 jaar) op haar lijsten staan. Meer nog, van de verschillende lijsten die door de PVDA+ (in Brussel PTB•PVDA-go! en Wallonië PTB-go! geheten) werden ingediend zijn 14 lijsttrekkers jonger dan 35. Voor Vlaanderen en Brussel gaat dit om 134 jongeren.