Kersvers minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V) verzet zich vandaag in een interview met De Tijd “tegen het argument dat het sociaal onrechtvaardig zou zijn het inschrijvingsgeld te verhogen.” Jos D'Haese, student geneeskunde en woordvoerder van de jongerenbeweging van de PVDA reageert verbijsterd: “veel jongeren geraken nu al niet over de muur van 600 euro studiegeld. Die gaan het echt niet makkelijker krijgen door daar nu 200 euro bij te metselen.”

Een paar dagen geleden werd een petitie gelanceerd uit protest tegen de plannen om het inschrijvingsgeld voor het hoger onderwijs te verhogen. Ondertussen tekenden al meer dan 12.000 mensen de petitie. Een van de initiatiefneemster is Nele Van Parys, studentenafgevaardigde in Gent: “Neen, niet iedereen is het eens met bezuinigingen in het hoger onderwijs, trouwens ook niet met de besparingen tout court.”

Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, organiseerde samen met BDS-ulb, CEAE, USE, JAC en EGA op woensdag 13 augustus 2014 een actie om de slachtoffers van de Israëlische agressie te herdenken en om van de ULB een veroordeling van de bezettingspolitiek van de Israëlische Staat te eisen door alle partnerschappen te stoppen met Israëlische universiteiten die met het leger samenwerken.

Een verhoging van het inschrijvingsgeld en studieleningen. Dat scenario probeert Bourgeois I ons vandaag te verkopen. Financiële drempels verhogen en mensen met een torenhoge schuldenlast opzadelen zorgen er echter voor dat de crisis wordt afgewenteld op de jongeren en wie het moeilijk heeft in de samenleving.

Als reactie op de moorddadige aanvallen die Israël sinds 8 juli uitvoert op Gaza, lanceert de PVDA een petitieactie om de drie Gewesten van ons land te dwingen hun economische zending naar Israël van later dit jaar in december, te annuleren.

Vrijdagavond schiet ManiFiesta uit de startblokken met drie knaloptredens: Pastis, Bulls on Parade en Groovalicious. Een avond georganiseerd door Comac. Ook voor de dag nadien heeft de jongerenbeweging van de PVDA een heel jongerenprogramma uitgewerkt.

Wanneer de nieuwe Vlaamse regering haar plannen voor het hoger onderwijs doorvoert, zou de de Universiteit Antwerpen elk jaar bijna 4 miljoen euro werkingsmiddelen minder krijgen. Maar van het verhogen van de inschrijvingsgelden wil de Antwerpse rector Alain Verschoren niet horen. Zijn voorstel? Bedrijven die nu amper belastingen betalen hun steentje doen bijdragen. Het VBO en Voka, de Belgische en Vlaamse werkgeversorganisaties, stonden meteen op hun achterste poten. Terecht?
Op het Brusselse Marterlarenplein brachten vanavond 800 mensen hulde aan de slachtoffers in Gaza, vermoord door de Israëlische bombardementen. De wake werd georganiseerd door de PVDA en was een emotioneel en rijk moment waarop doorheen getuigenissen verschillende stemmen aan bod kwamen die zich verzetten tegen de Israëlische politiek.
80 miljoen euro wil de Vlaamse regering besparen in het hoger onderwijs. De inschrijvingsgelden zouden daardoor stijgen tot maar liefst 1072 euro per jaar, of bijna een verdubbeling van wat ze vandaag bedragen. Van rectoren tot studentenbeweging, de hele academische wereld reageerde verbijsterd. Op één vreemde eend in de bijt na: het Antwerpse KVHV. Jos D'Haese, zelf voorzitter van de Antwerpse afdeling van Comac, dient hen van antwoord.
Deze week raakte bekend dat de kersverse Vlaamse regering-Bourgeois I al meteen het mes wil zetten in de middelen voor hoger onderwijs. Daardoor dreigen de inschrijvingsgelden voor studenten fors de hoogte in te zullen gaan. Ondertussen zijn er al veel negatieve reacties gekomen op wat veel onderwijsexperts “een aanval op de democratisering van het onderwijs” noemen. Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, ziet dit als een nieuwe maatregel die de kosten van de crisis doorstuurt naar de bevolking, en pleit juist voor meer openbare middelen om kwaliteitsvol en democratisch onderwijs te garanderen.

Gisteren verscheen er in de Standaard een artikel waarin de rector van de KU-Leuven, Rik Torfs, pleit voor een bindende toelatingsproef voor studenten uit “niet aansluitende opleidingen”. Hij waant zich hiermee revolutionair, aangezien hij hiermee een oude traditie in vraag stelt. Dat hij als rector van de grootste hoger onderwijsinstelling de uitsluiting van duizenden studenten verdedigt en in één adem beweert dat het hoger onderwijs niet meer geld nodig heeft is ronduit zorgwekkend.

“De klimaatverandering is nog af te remmen, maar dan moeten we nú maatregelen nemen.” Dat stelt het VN-klimaatpanel IPCC (Intergouvernmental Panel on Climate Change) bij de voorstelling van het derde deel van haar vijfde klimaatrapport. Voor de PVDA is de conclusie duidelijk: als we vanaf vandaag willen ingrijpen, moeten we de hefbomen voor een groene revolutie terug in handen van de samenleving brengen.

Wat is de Week van de Solidariteit?

Een nationale activiteit georganiseerd door Comac-studenten, om mekaar na de examens (terug) te zien, met elkaar te discussiëren, debatteren, onszelf te vormen en ons te amuseren. Een week kamperen met een honderdtal leden van alle hoeken van het land, en met een heleboel activiteiten – voor elk wat wils.

Eind augustus, begin september, organiseert Comac, de jongerenbeweging van de PVDA lokale festivals in het kader van ManiFiesta. Het doel? Cultuur terug claimen en in het teken zetten van de talenten van de jongeren in elke stad.

PVDA+ heeft over heel België maar liefst 205 jongeren (tot 35 jaar) op haar lijsten staan. Meer nog, van de verschillende lijsten die door de PVDA+ (in Brussel PTB•PVDA-go! en Wallonië PTB-go! geheten) werden ingediend zijn 14 lijsttrekkers jonger dan 35. Voor Vlaanderen en Brussel gaat dit om 134 jongeren.

Ziek maakt arm en arm maakt ziek, als toekomstige artsen hebben we dit al vaak gehoord én ervaren. Daarom besloten we dit semester met de basisgroep geneeskunde te werken rond het thema armoede. Rond oorzaken en oplossingen, maar ook rond de dagelijkse realiteit van honderdduizenden mensen in ons land vandaag. En zo gingen we vorige week op bezoek bij Dokters van de Wereld, een organisatie met enorm veel ervaring én kennis als het gaat over armoede en gezondheid.
Video

Jos D'Haese, lijsttrekker voor de Vlaamse lijst in Antwerpen, blikt in een videoboodschap voor de VTM verkiezingsrubriek #debeloften terug op zijn voorbije campagneweek. Daarin is hij gaan betogen in Gent voor kwaliteitsvol onderwijs voor iedereen en gaan debatteren op de school waar hij zelf les volgde.

Op de internationale Dag van de Aarde, plantten enkele jonge militanten van de linkse partij symbolisch meer dan honderd kleurrijke windmolens in het Antwerpse Stadspark. Ze kaarten op die manier aan dat onze vrije energiemarkt niet tot een groene omslag in staat is geweest. Betaalbare hernieuwbare energie moet een basisrecht zijn.

Ongeveer 4000 studenten, waaronder ook leerlingen uit het secundair onderwijs, betoogden vandaag in verschillende steden in het noorden en het zuiden van het land voor kwaliteitsvol onderwijs voor iedereen. Ze stellen de politiek van de onderfinanciering van het onderwijs in België aan de kaak en eisen een publieke herfinanciering.

Video

Wij vroegen ex-vrederechter Jan Nolf wat hij vindt van de GAS-boetes. Hij is niet mals. Beluister zelf wat hij te zeggen heeft!