Vorig jaar werd er door onze nieuwe regering rond deze periode een hoop besparingsmaatregelen op het Hoger Onderwijs aangekondigd. Dit jaar gaat de regering in frontale aanval op het Secundair en Lager Onderwijs. Toch doet de regering het op een zodanige manier dat ze de besparingsmaatregel steeds als iets positiefs proberen laten overkomen. Maar we laten ons niet vangen.

De Hasseltse politie zet zes mensen in om festivalgangers op Pukkelpop te screenen op de sociale media. De agenten gaan op zoek naar vechtersbazen, dealers en .. terroristen. Jongeren worden in één klap de potentiële schuldigen van vandaag. Na een resem aan repressieve maatregelen zoals de GAS-boetes, is dit een nieuwe stap in de criminalisering van de jeugd.

Rector Torfs gaat voor de zoveelste keer in de aanval tegen de democratisering van het hoger onderwijs (DS, 22/08). Hij pleit niet alleen voor een algemeen ingangsexamen om de toegang tot de universiteit nog selectiever te maken, hij beweert bovendien dat zoiets sociaal kan zijn. Torfs negeert zo niet enkel de bestaande sociale ongelijkheid, hij legitimeert ze ook. In zijn wereld wordt de universiteit een elite-instelling voor de lucky few.

De Hasseltse politie zet zes mensen in om festivalgangers op Pukkelpop op de sociale media te screenen. De agenten gaan op zoek naar vechtersbazen, dealers en .. terroristen. Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, stelt zich ernstige vragen bij deze maatregelen. Terwijl er in de feiten niet zoveel veranderd is aan het gedrag van jongeren, wordt er steeds repressiever opgetreden. Dat toont het gebruik van de GAS-boetes en de verstrenging van de GAS-wet eens te meer aan. Verder stelt de jongerenbeweging de doelstellingen van de lokale politie in vraag. Wie betrapt wordt met drugs, kan zijn of haar boete meteen betalen via Bancontact. Wil men druggebruik verminderen in de samenleving, of snel geld incasseren?

9 leden van Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, vertrokken vorige week maandag halsoverkop naar Griekenland om er de situatie na de overwinning van de OXI-stem van dichtbij op te volgen. Na een rit van bijna 3000 kilometer kwamen ze aan in Athene, een stad waar de muren nog getuigen van de diepgaande campagne die er gevoerd werd. In dit artikel: het bezoek aan Solidarity4All en een aantal solidariteitsinitiatieven.

We willen zo onze solidariteit met het Griekse volk betuigen, voor de democratie en het recht om andere keuzes te maken dan de besparingspolitiek van de Europese Unie. "Door de Sirtaki te dansen willen we duidelijk maken dat ze de jeugd niet op de knieën krijgen." Neen aan de besparingspolitiek, oxi aan het IMF en de Europese Unie.

Een enorme collectieve verarming, massale werkloosheid, verdriedubbeling van het aantal depressies en twee zelfmoorden per dag. Dat zijn de zware gevolgen van een politiek die de Grieken zonder enige democratische legitimiteit door de Trojka werd opgelegd. Ondertussen daalde het BBP en stegen de schulden. De nieuwe Griekse regering wilt het daarom anders gaan doen, maar de Trojka blijft vasthouden aan het besparingsbeleid.

“Neen aan het langer openhouden van de kerncentrales” : Naar aanleiding van de stemming in het parlement over het langer openhouden van de kerncentrales, organiseert Comac de jongerenbeweging van de PVDA een Die-in tegen de huidige regeringspolitiek over nucleaire energie.

Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, steunt de oproep om deze zondag 21 juni om 13u30 te betogen in solidariteit met het Griekse volk. Het zijn de Grieken zelf die oproepen om op Europees niveau te mobiliseren. Tegenover de besparingspolitiek van de Europese Unie heeft het Griekse volk een andere weg gekozen. Sindsdien probeert de EU met harde hand het Griekse verzet te breken. Het Griekse volk verdient onze steun. Hun strijd is de onze.

De Standaard kopt vandaag: “sociale klasse overrulet talent”. De krant wijst op een onderzoek van FOD economie, waarin de situatie van 340.000 jongeren in 2001 en 2011 wordt vergeleken. Daaruit blijkt dat de kansen om een diploma hoger onderwijs te behalen vooral afhankelijk zijn van sociale afkomst en niet van talent. Nooit was de kans op mobiliteit tussen de klassen kleiner. Dagelijks worden zo kansen van jongeren ontnomen, enkel en alleen op basis van het gezin waarin zij zijn geboren. De maatregelen van de regering vergroten deze ongelijkheid. Het is tijd dat minister Crevits haar verantwoordelijkheid neemt.

Paul De Knop, rector van de VUB, vergeleek onlangs de prijs van een jaar studeren met die van een iPhone en sprak over beursstudenten in een Land Rover. Studentenvertegenwoordiger Olivier Goessens dient hem van antwoord.

Op 15 mei 2015 werd een lijst gepubliceerd met de eerste ondertekenaars van het platformBACBI, dat oproept tot een culturele en academische boycot van Israël. Dit nieuw initiatief kadert in een internationale beweging van geweldloze actie om het koloniale apartheidsbeleid van de Israëlische staat een halt toe te roepen. Al meer dan 336 academici uit het hele land schaarden zich achter het platform. Comac ( jongerenbeweging van de PVDA) ondersteunt deze oproep, die gevoelig bijdraagt aan bestaande initiatieven, en eist een breed debat over de kwestie.

De Climate Express lanceert vandaag haar inschrijvingscampagne voor de Klimaattop in Parijs, die op 20 November zal plaatsvinden. Het is belangrijk om vandaag concrete stappen te ondernemen om het klimaat te redden en om de belangen van de planeet en haar bevolking te doen primeren op de winsten van enkele multinationals. Daarom ondersteunt Comac het initiatief van Climate Express en willen we maximaal mobiliseren voor Parijs!

'De universiteit is niet voor iedereen', aldus Rik Torfs, rector van de KU Leuven. Hij zet met deze uitspraak het zoveelste ideologische offensief in voor een elitair onderwijs.

Alsof ze zich de laatste maanden nog niet vaak genoeg van hun kleinste kant hebben laten zien, werkt de ultraconservatieve studentenclub KVHV zich opnieuw in de kijker met op zijn minst bedenkelijke uitspraken. De Gentse afdeling van deze vormingsschool voor toekomstige VB- en N-VA-toppolitici pakte gisteren op Facebook uit met een in memoriam van niemand minder dan… Joris van Severen, in de jaren ’30 leider van de extreemste fascistische organisatie in België: het Verdinaso. Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, waarschuwt voor het normaliseren van autoritaire, racistische en asociale ideologieën en roept op tot een divers en solidair sociaal verzet.

Op 22 april organiseerde de vrouwengroep van Comac Leuven het groot seksismedebat. Het debat werd ingeleid door niemand minder dan Yasmine Schillebeeckx. Je kent haar waarschijnlijk wel van het artikel “Mijn naam is niet ‘Hey Sexy’” of als één van de oprichtsters van #WijOverdrijvenNiet. Aangezien zij onze interesse gewekt heeft, besloten we haar te interviewen.

Video

Tegenover de plannen van de federale regering om 6 miljard te investeren in de aankoop van 40 nieuwe F-35 oorlogsvliegtuigen, start Comac (de jongerenbeweging van de PVDA) een campagne om te eisen dat dit geld eerder geïnvesteerd zou worden in de sociale, democratische en ecologische noden van de samenleving. We hebben een filmpje gelanceerd om promotie te maken voor de campagne

Exequiel en Diego waren 18 & 24 jaar toen ze op donderdag 14 mei stierven in Valparaiso, Chili, na een incident tijdens een betoging voor gratis hoger onderwijs. Een man had op de studenten geschoten en ze vermoord toen ze affiches voor zijn gebouw aan het kleven waren.

Seppe De Meulder van Comac Leuven schreef na het debat over basisinkomen in Leuven een kritische reflectie op dit toch wel vernieuwende idee. Voortbouwend op de positieve uitgangspunten van het basisinkomen, pleit hij voor een onvoorwaardelijke werkloosheidsuitkering boven de armoedegrens, een investeringsplan voor gratis publieke voorzieningen en een 30-uren week. Om dit mogelijk te maken is op zijn minst een miljonairstaks nodig, die het budget dat hiervoor nodig is activeert. Seppe schrijft in eigen naam.

Jaarlijks wordt de Belgian Pride georganiseerd op de zaterdag die het dichts bij 17 mei valt, de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Voor Comac en PVDA is het al jaren de uitgelezen kans om onze visie op een warme en diverse samenleving in de kijker te zetten, zij aan zij met de talloze verenigingen en vele tienduizenden deelnemers die op een feestelijke manier het recht opeisen om te zijn wie je bent, ongeacht je seksuele voorkeuren of genderidentiteit. Deze boodschap is nog steeds heel hard nodig, want homofobie en transfobie zitten dieper in onze samenleving ingebakken dan we soms denken…