Het is niet altijd gemakkelijk om je in deze periode te motiveren om te beginnen studeren. Nochtans is dit vaak onmisbaar om in januari te slagen. Zoals elk jaar organiseert Comac de Collectieve Blok! 

Het principe? Studenten een plaats aanbieden waarin het enige waar ze zich nog zorgen over moeten maken niets meer is dan... studeren! Al de rest wordt verzorgd door een ploeg vrijwilligers en door de deelnemers zelf: gemotiveerd worden door de groep, regelmatige pauzes, maaltijden en tussendoortjes de hele dag door, wandelingen in prachtige landschappen, discussieavonden … 

Vandaag is het meer dan ooit nodig om studenten die het moeilijk hebben de kans aan te bieden om deel te nemen aan de collectieve blok. Met Comac verdedigen we een openbaar, gratis en kwaliteitsvol onderwijs voor iedereen. Voor ons betekent dit dat alle structuren moeten bestaan om het voor iedereen mogelijk te maken om te slagen, en niet enkel voor hen die er de meeste kansen voor hebben.

Het is een guitige kwajongen die ons door de kantoren van de Kamer loodst. “We zitten achteraan in dezelfde gang als de N-VA. Ze hebben hier gevoel voor humor,” grinnikt Hedebouw. Hij werd verkozen in het zuiden van het land, maar voelt zich een Vlaming. “Onlangs nog riep een N-VA’er naar mij “Jullie Walen!”. Welke Walen? Mijn mama komt uit Hasselt en mijn papa uit Ruddervoorde. Maar omdat ik in Luik ben geboren, zou ik een Waal zijn.”

Ik ben 24 en maandag zal ik staken, als student. Volgend academiejaar dreigt het inschrijvingsgeld te verhogen met 40%, tot € 890. Een stijging die voor mijn ouders des te pijnlijker is doordat ik niet het enige studerende kind ben thuis. De ministers beslissen daar bovenop nog te besparen op studentenvoorzieningen, waardoor mijn vervoer, mijn kot, en de maaltijden in het studentenrestaurant duurder zullen worden.

Video

Een animatiefilmpje over hoe de besparingen van de regering Michel - De Wever ons treffen van de de wieg tot in het rusthuis #hetsociaalverzet

Naar aanleiding van de provinciale actiedag van 1 december maakten de studenten van Gent en Luik al deel uit van de beweging om tegen de maatregelen van de regering te protesteren. Nu dinsdag 2 december heeft een Algemene Studentenvergadering in Louvain-La-Neuve georganiseerd door de AGL (de plaatselijke studentenraad) gestemd om deel te nemen aan de acties van 8 en 15 december, en heeft ze een eisenpakket vanuit de studenten opgesteld tegen het federaal regeerakkoord.

In Noorwegen betaal je geen inschrijvingsgeld als je hoger onderwijs volgt. Het scheelde nochtans niet veel: de Noorse regering kwam dit najaar met een plan om inschrijvingsgeld in te voeren voor buitenlandse studenten. Maar dat was buiten de studenten gerekend. Met protesten in het hele land slaagden zij erin om de maatregel tegen te houden.

Rik Torfs en de KULeuven beroeren dezer dagen de media met de beslissing over het weigeren van slechtscorende eerstejaars en het relativeren van het inschrijvingsgeld voor beursstudenten. Zwakke studenten zien hun kansen slinken, maar Rik Torfs lijkt hier geen enkel probleem mee te hebben. De KULeuven werpt zich op als pionier van het elitaire onderwijs in Vlaanderen en weigert elk overleg met de andere universiteiten, die sceptisch staan tegenover dit voorstel. Om het met de woorden van Kris Versluys, onderwijsdirectereur van de UGent te zeggen, "Je moet studenten de kans geven om zich te herpakken".

“De eerste actiedag van de vakbonden is een succes”, reageert PVDA-voorzitter Peter Mertens op de staking van vandaag. “De staking werd breed opgevolgd zowel in de provincie Antwerpen, het industriële hart van België, als in Henegouwen, het historische hart van het sociaal verzet, als in Limburg en in Luxemburg.

Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, ondersteunde de regionale staking van maandag 24 november. Een delegatie van 40 Comacers uit Leuven, Brussel, Gent én Antwerpen gingen ook letterlijk hun steun betuigen en bezochten in totaal zo’n 25 stakingpiketten verspreid over heel de provincie Antwerpen. Hieronder een klein verslag van hun stakingstour

Vandaag in de reeks 'Studenten in verzet': Duitsland, waar het inschrijvingsgeld in de laatste deelstaat terug werd afgeschaft en 200.000 studenten in staking gingen. Maandag 17 november was de internationale dag van de student, terwijl overal ter wereld het (hoger) onderwijs onder vuur ligt. Maar ook het verzet broeit. De World Federation of Democratic Youth (WFDY) roept daarom op tot een week van de studentenstrijd. Met Comac publiceren we in dat kader elke dag een artikel over het onderwijs in een ander land. Over hoe elders de middelen voor onderwijs onder druk komen te staan, maar ook waar er vooruitgang is. En over hoe de studenten overal duidelijk maken dat ze zullen blijven vechten voor een toegankelijk en kwaliteitsvol onderwijs.

Vandaag in de reeks 'Studenten in verzet': Quebeq, waar de verhoging van het inschrijvingsgeld werd tegengehouden en de carré rouge het teken van de studentenprotesten werd. Maandag 17 november was de internationale dag van de student, terwijl overal ter wereld het (hoger) onderwijs onder vuur ligt. Maar ook het verzet broeit. De World Federation of Democratic Youth (WFDY) roept daarom op tot een week van de studentenstrijd. Met Comac publiceren we in dat kader elke dag een artikel over het onderwijs in een ander land. Over hoe elders de middelen voor onderwijs onder druk komen te staan, maar ook waar er vooruitgang is. En over hoe de studenten overal duidelijk maken dat ze zullen blijven vechten voor een toegankelijk en kwaliteitsvol onderwijs.

Vandaag in de reeks 'Studenten in verzet': Chili, waar het hoger onderwijs geprivatiseerd is en de studenten het breedste maatschappelijk protest van de laatste 20 jaar in gang trokken. Maandag 17 november was de internationale dag van de student, terwijl overal ter wereld het (hoger) onderwijs onder vuur ligt. Maar ook het verzet broeit. De World Federation of Democratic Youth (WFDY) roept daarom op tot een week van de studentenstrijd. Met Comac publiceren we in dat kader elke dag een artikel over het onderwijs in een ander land. Over hoe elders de middelen voor onderwijs onder druk komen te staan, maar ook waar er vooruitgang is. En over hoe de studenten overal duidelijk maken dat ze zullen blijven vechten voor een toegankelijk en kwaliteitsvol onderwijs.

Vandaag in de reeks 'Studenten in verzet': Spanje, waar het hoger onderwijs geprivatiseerd dreigt te worden en waar groene, gele, rode en witte golven samenstromen. Maandag 17 november was de internationale dag van de student, terwijl overal ter wereld het (hoger) onderwijs onder vuur ligt. Maar ook het verzet broeit. De World Federation of Democratic Youth (WFDY) roept daarom op tot een week van de studentenstrijd. Met Comac publiceren we in dat kader elke dag een artikel over het onderwijs in een ander land. Over hoe elders de middelen voor onderwijs onder druk komen te staan, maar ook waar er vooruitgang is. En over hoe de studenten overal duidelijk maken dat ze zullen blijven vechten voor een toegankelijk en kwaliteitsvol onderwijs.

Vandaag in de reeks 'Studenten in verzet': Groot-Brittannië, waar drie vierde van de studenten hun lening niet kunnen afbetalen en op 19 november de grootste studentendemonstratie van de laatste 4 jaar plaatsvond. Maandag 17 november was de internationale dag van de student, terwijl overal ter wereld het (hoger) onderwijs onder vuur ligt. Maar ook het verzet broeit. De World Federation of Democratic Youth (WFDY) roept daarom op tot een week van de studentenstrijd. Met Comac publiceren we in dat kader elke dag een artikel over het onderwijs in een ander land. Over hoe elders de middelen voor onderwijs onder druk komen te staan, maar ook waar er vooruitgang is. En over hoe de studenten overal duidelijk maken dat ze zullen blijven vechten voor een toegankelijk en kwaliteitsvol onderwijs.

Maandag 17 november, op de internationale dag van de student, voeren studenten in heel het land opnieuw acties tegen de besparingen in het onderwijs en tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs. Ook vanuit de hoek van het academisch personeel rijst er echter protest tegen de besparingsplannen op onderwijs.

Vandaag in de reeks 'Studenten in verzet': Nederland, waar de hoogte van het inschrijvingsgeld doet duizelen en de basisbeurs dreigt te worden afgeschaft. Maandag 17 november was de internationale dag van de student, terwijl overal ter wereld het (hoger) onderwijs onder vuur ligt. Maar ook het verzet broeit. De World Federation of Democratic Youth (WFDY) roept daarom op tot een week van de studentenstrijd. Met Comac publiceren we in dat kader elke dag een artikel over het onderwijs in een ander land. Over hoe elders de middelen voor onderwijs onder druk komen te staan, maar ook waar er vooruitgang is. En over hoe de studenten overal duidelijk maken dat ze zullen blijven vechten voor een toegankelijk en kwaliteitsvol onderwijs.

“Bespaar niet op onze toekomst”, “onderwijs is een recht, daarover onderhandelen we niet” zie daar de slogans die vandaag het meest gehoord werden van Hasselt tot Luik via Louvain-La-Neuve en Brussel. In totaal zijn er meer dan 1000 studenten samengekomen over heel het land voor de internationale dag van de student. Vaak met veel creativiteit en veel doorzettingsvermogen. Dat valt niet te verbazen gezien de zware aanvallen waarmee de studentenbeweging geconfronteerd wordt, aan Nederlandstalige maar ook aan Franstalige kant. De mobilisatie vandaag was dus “een eerste antwoord aan de ministers”. “Samen vechten we, Nederlandstaligen en Franstaligen, voor een kwaliteitsvol en toegankelijk onderwijs” stelden de studentenvertegenwoordigers op het eind van de betoging in Brussel.

“In plaats van er alles aan te doen om zwakkere studenten vooruit te helpen, lijkt men er alles aan te willen doen om van hen af te raken.” Zo reageert Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, op het voorstel van twee vicerectoren van de KU Leuven om 'de bar slechte slaagcijfers op te trekken'. Studenten die voor minder dan 30 procent van hun studiepunten slagen zouden hun opleiding niet meer mogen verderzetten. “In plaats van de problematiek van de lage slaagcijfers bij de wortel aan te pakken, individualiseert men de kwestie. Dit betekent weer een stap verder richting een elitair onderwijs."

Transparency International maakte de bedragen bekend die politici extra krijgen door te zetelen in verschillende raden van grote bedrijven en het aantal externe mandaten ded Europese politici opnemen. Nathalie Griesbeck uit de liberale ALDE-fractie spant de kroon met 33000 euro en 63 externe mandaten. Nummer één uit België is Guy Verhofstadt die meer dan 15000 euro extra per maand binnenrijft en 51 extra mandaten heeft.

17 november is de Internationale Dag van de Student. In de hele wereld komen jongeren samen om een openbaar, kwaliteitsvol en toegangelijk onderwijs voor iedereen te eisen, maar ook om een waardige toekomst in een solidaire samenleving te eisen. Gezien de huidige situatie zal ook in België voor die dag gemobiliseerd worden. Die mobilisatie ondersteunen we met Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, want de toekomst van een grote meerderheid van jongeren wordt op dit moment echt bedreigd. Charlie Le Paige, verantwoordelijke van Comac Studenten komt terug op het belang van deze 17 november.